Niels Schouten, 1959 te Hilversum.

autodidact

 

 

Halverwege de jaren 80 ben ik begonnen met schilderen. Geïnspireerd door oude fortmuren werden verschillende materialen, zoals zand, kalk, cement en verschillende grondsoorten in de schilderijen verwerkt. Nadat ik voor het eerst werk van Nicolas de Stael  (Sint Petersburg, 1914 - Antibes, 1955) zag, kwam er meer kleur in mijn werk. Langzamerhand werd de materie losgelaten en momenteel is acrylverf het hoofdbestanddeel van mijn schilderijen. Mijn inspiratie vind ik in het landschap, vooral het Hollandse polderlandschap. Ook oude fortmuren zijn interessant, het zijn eigenlijk landschappen op zich.

Voordat er begonnen wordt met schilderen heb ik al veel foto’s gemaakt. Mijn camera fungeert als een soort schetsboek. De foto’s worden gebruikt voor de compositie, naarmate het schilderij vordert worden de foto’s losgelaten en gaat het schilderij een eigen leven leiden.

 

 

De allereerste handeling, voordat er geschilderd wordt is een opzet in houtskool, soms is dit alleen een horizonlijn. De plaats op het schilderij waar de horizon wordt neergezet is belangrijk voor de verdere opbouw van het schilderij.

Terwijl ik fotografeer ben ik al bezig, met het nog te maken schilderij en probeer ik het licht vast te leggen. Zoals bijvoorbeeld het blauwe najaarslicht, daar heb ik honderden foto’s van gemaakt.

Ik houd van uitgestrekte lijnen met een horizon er boven en zoek de spanning in de horizonlijn. Blauw is een van mijn favoriete kleuren, de kleur van water en lucht, daar werk ik veel mee. Wijdsheid en ruimte in en boven het landschap roept een sterke hang naar vrijheid op.

De verf wordt meestal met plamuurmes en palletmes op het doek of paneel gezet. Hier en daar komt de onderlaag door de huid heen tevoorschijn. Soms breng ik met brede kwasten nog een aantal transparante lagen verf aan, zodat de kleur dieper wordt.

Mijn schilderijen kunnen omschreven worden als geabstraheerde landschappen. Ik werk altijd met een vooropgezet plan, maar ga wel intuïtief te werk, actie en reactie. Er komen altijd toevalligheden naar voren, tijdens het werken, hier wordt gebruik van gemaakt en dit heeft invloed op het verdere verloop van het schilderij. Het schilderen geeft mij een gevoel van vrijheid en is uiteindelijk een vorm van magie.